12/06/2017

11 dokazanih prednosti maslinovog ulja


Postoji mnogo neslaganja oko masti u prehrani.

Međutim, svi se slažu da je maslinovo ulje, naročito hladno ceđeno, ekstra djevičansko, dobro za vas.

Ovde je nabrojano 11 zdravstvenih prednosti maslinovog ulja koje podržavaju naučna  istraživanja.

Prednosti hladnocedjenog maslinovog ulja


 1. MASLINOVO ULJE JE BOGATO ZDRAVIM MONONEZASIĆENIM MASTIMA

Maslinovo ulje je prirodno ulje dobijeno ceđenjem maslina, masnoće oje sadrži su biljne masnoće maslina.

Oko 24% ulja su zasićene masti i omega-6 i omega-3 masne kiseline (1).

No, dominantna (73%) masna kiselina u maslinovom ulju je mononezasićena mast koja se naziva oleinska kiselina, koja je narošito zdrava.

Veruje se da je oleinska kiselina pomaže u smanjenju upale i može imati blagotvorne učinke na gene povezane s rakom (2345)..

Jednozasićene masti u ekstra devičansko maslinovom ulju takođe su vrlo otporne na visoku temperaturu, čineći ga zdravim izborom za kuvanje.

ZAKLJUČAK:
Maslinovo ulje je bogato mononezasićenom oleinskom kiselinom. Smatra se da ta masna kiselina ima mnoge blagotvorne učinke, i to je zdrav izbor za kuvanje.

2. MASLINOVO ULJE SADRŽI VELIKE KOLIČINE ANTIOKSIDANSA

Ekstra djevičansko maslinovo ulje je prilično hranjivo.
Osim svojih korisnih masnih kiselina, sadrži skromne količine vitamina E i K.

Ali maslinovo ulje takođe je bogato snažnim antioksidansima.
Ovi antioksidansi su biološki aktivni i mogu pomoći u borbi protiv ozbiljnih bolesti (67).

To uključuje antioksidante koji se mogu boriti protiv upale i pomažu u sprečavanju oksidacije holesterola u našoj krvi, što je ključni korak u procesu bolesti srca (89).

ZAKLJUČAK:
Ekstra devičansko maslinovo ulje je bogato antioksidansima, od kojih neki imaju snažne biološko dejstvo.

3. MASLINOVO ULJE IMA SNAŽNA PROTIVUPALNA SVOJSTVA

Smatra se da je hronična upala među vodećim pokretačima mnogih bolesti.

To uključuje rak, kardiovaskularnu bolest, metabolički sindrom, dijabetes, Alzheimerovu bolest, artritis, pa čak i gojaznost.

Maslinovo ulje može smanjiti upalu, što može biti jedan od glavnih razloga za njegovu zdravstvenu dobrobit.

Glavno protivuplano dejstvo je uzrokovano  antioksidansima koje sadrži hladno ceđeno maslinovo ulje. Ključni sastojak  među njima je oleocanthal, koji je pokazalo se deluje slično kao ibuprofen, protivupalni lek (10).

Neki naučnici procenjuju da  oleocanthal u 50 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja ima slično delovanje kao 10%  ibuprofena u dozama za odrasle  (11).

Postoje i studije koje upućuju na to da sam oleinska kiselina, glavna masna kiselina u maslinovom ulju, može smanjiti nivo važnih upalnih markera kao što je CRP (23).

Jedna je studija također pokazala da antioksidansi maslinovog ulja mogu inhibirati neke gene i proteine ​​koji podstiču upalu (12).

ZAKLJUČAK:
Maslinovo ulje sadrži hranjive materije koje se mogu boriti protiv upale. To uključuje oleinsku kiselinu, kao i antioksidans oleocantal.

4. MASLINOVO ULJE POMAŽE U SPREČAVANJU MOŽDANOG UDARA

Moždani udar je uzrokovan poremećajem protoka krvi u mozak, bilo zbog krvnog ugruška ili krvarenja.

U razvijenim zemljama moždani udar je drugi najčešći uzrok smrti, odmah nakon bolesti srca (13).
Odnos između maslinovog ulja i rizik od moždanog udara proučen je opsežno.

Velika studija koja je obuhvatila više od 841.000 ispitanika otkrila je da je maslinovo ulje jedini izvor mononezasićene masti povezan s smanjenim rizikom od moždanog udara i bolesti srca (14).

Ta otkrića podupiru još jedna velika studija revizije, ova s ​​140.000 učesnika. Istraživači su otkrili da su oni koji su konzumirali maslinovo ulje imali mnogo niži rizik od moždanog udara (15).

ZAKLJUČAK:
Postoji mnogo velikih studija koje pokazuju da ljudi koji konzumiraju maslinovo ulje imaju znatno niži rizik od moždanog udara, drugog najvećeg ubice u razvijenim zemljama.

5. MASLINOVO ULJE ŠTITI OD BOLESTI SRCA

Bolest srca najčešći je uzrok smrti u svetu (16).

Opservacijska istraživanja provedena pre nekoliko decenija pokazala su da je srčana bolest retka u zemljama Sredozemlja.

To je dovelo do opsežnog istraživanja mediteranske ishrane, za koju se pokazalo da značajno smanjuje rizik od bolesti srca  (1718).

Ekstra devičansko, hladno ceđeno,  maslinovo ulje je jedno od ključnih obeležja ove prehrane i štiti od bolesti srca (19).

Smanjuje upalu, štiti LDL holesterol od oksidacije, poboljšava funkciju zaštite krvnih žila i može sprečiti neželjeno zgrušavanje krvi  (202122232425).

Zanimljivo je da je takođe dokazano da hladno ceđeno maslinovi ulje snižava krvni pritisak, što je jedan od najčešćih krivaca za bolesti srca i preranu smrt. U jednoj studiji, pokazano je da maslinovo ulje smanjuje opasnost od visokog krvnog pritiska za 48%  (262728).

Istina je da desetine, ako ne stotine studija pokazuju da ekstra devičansko maslinovo ulje ima moćne prednosti.

Ako imate srčanu bolest, porodičnu istoriju bolesti srca ili u Vašem životu pojavljuje bilo koji drugi glavni faktor rizika, možda biste trebali razmisliti o tome da u vašu ishranu uključite dosta ekstra devičanskog maslinovog ulja.

ZAKLJUČAK:
Maslinovo ulje ima brojne prednosti za zdravlje srca i ono smanjuje krvni pritisak.

6. MASLINOVO ULJE NE UZROKUJE POVEĆANJE TEŽINE I GOJAZNOST
Ako jedete mast to vas ne čini masnim, a za  masti iz maslinovog ulj važi isto.

Brojne studije povezivale su uzore mediteranske hrane, bogate maslinovim uljem, s povoljnim delovanjem na telesnu težinu (293031).

U 2,5-godišnjim studijama na više od 7000 studenata španskog univerziteta, pokazalo se da konzumiranje maslinovog ulja ne utiče na povećanje telesne težine  (32).

Drugim rečima, visoki unos maslinovog ulja nije povezan s povećanjem težine ili sa gojaznošću.

3-godišnje istraživanje na 187 učesnika pokazalo je da ishrana bogata maslinovim uljem povećava visinu antioksidansa u krvi i uzrokuje gubitak težine (33).

ZAKLJUČAK:
Konzumiranje velikih količina maslinovog ulja ne povećava verovatnoću dobijanja viška kilograma. Tačnije može čak biti koristsno za gubitak težine.

7. MASLINOVO ULJE MOŽE POMOĆI U BORBI PROTIV ALZHEIMEROVE BOLESTI

Alzheimerova bolest je najčešća neurodegenerativna bolest na svetu.

Jedna od njegovih ključnih karakteristika je nakupljanje tzv. Beta amiloidnih plakova unutar stanica mozga.

Jedna studija pokazala je da materija u maslinovom ulju može ukloniti ove plakove iz moždanih stanica (34).

Druga studija, pokazala je da mediteranska ishrana s maslinovim uljem ima blagotvoran učinak na funkciju mozga (35).

ZAKLJUČAK:
Neke studije upućuju na to da maslinovo ulje može pomoći u borbi protiv Alzheimerove bolesti, no potrebno je više istraživanja kako bi se to potvrdilo.

8. MASLINOVO ULJE MOŽE SMANJITI RIZIK OD DIJABETESA TIPA 2

Izgleda da je maslinovo ulje vrlo dobar zaštitnik od dijabetesa.

Nekoliko studija je povezalo maslinovo ulje s blagotvornim delovanjem na šećer u krvi i osetljivost na inzulin (3637).

Kliničko ispitivanje na slučajnih 418 učesnika koji nemaju dijabetes, nedavno je potvrdilo zaštitno delovanje maslinovog ulja (38).

U ovoj studiji mediteranska ishrana s maslinovim uljem je smanjila rizik od razvoja šećerne bolesti tipa 2 za više od 40%.

ZALJUČAK:
Obe studije i klinička ispitivanja upućuju na to da maslinovo ulje, u kombinaciji s mediteranskom ishranom, može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

9. ANTIOKSIDANSI U MASLINOVOM ULJU IMAJU SVOJSTVA SMANJUJU VEROVATNOĆU OBOLJEVANJA OD  RAKA

Rak je jedan od najčešćih uzroka smrti na svetu.

Ljudi u mediteranskim zemljama imaju smanjeni rizik da obole, od nekih vrsta raka, a mnogi istraživači veruju da maslinovo ulje  ima uticaja na ove rezultate (39).

Antioksidanti u maslinovom ulju mogu smanjiti oksidacijsko oštećenje koje slobodni radikali stvaraju u načem organizmu,a za koje se veruje da su jedan od vodećih izazivača raka (4041)..

Mnoge su studije pokazale da maslinovo ulje može pomoći u borbi protiv stanica raka (4243).

Bez obzira na to može li maslinovo ulje zapravo pomoći u sprečavanju raka ipak, bi trebalo uključiti navike i ostale faktore koji utuču da nam duh i telo budu zdraviji.

ZAKLJUČAK:
Postoje preliminarni dokazi da maslinovo ulje može pomoći u sprečavanju nastanka raka, ali za tačne rezultate će biti potrebno još istraživanja.

10. MASLINOVO ULJE MOŽE POMOĆI LEČENJU REUMATOIDNOG ARTRITISA

Reumatoidni artritis je autoimuna bolest karakteristična po deformisanim i bolnim zglobovima.

Čini se da svakodnevno konzumiranje maslinovog ulja  smanjuje oksidativni stres kod osoba s reumatoidnim artritisom (4445).

Maslinovo ulje čini se posebno korisnim kada se kombinuje sa ribljim uljem, izvorom protivupalnih, omega-3 masnih kiselina.

U jednoj studiji, maslinovo ulje i riblje ulje značajno su smanjili bol u zglobovima, čvrstoću stiska i jutarnju krutost kod osoba s reumatoidnim artritisom  (46).

ZAKLJUČAK:
Maslinovo ulje može smanjiti bol u zglobovima i oticanje  Kod reumatoidnog artritisa. Povoljno delovanje se uveliko  povećava kada se kombinuje s ribljim uljem.

11. MASLINOVO ULJE IMA ANTIBAKTERIJSKA SVOJSTVA

Maslinovo ulje sadrži mnoge hranjive materije koje mogu sprečiti ili ubiti štetne bakterije (47).

Jedan od njih je Helicobacter pylori, bakterija koja živi u želucu i može uzrokovati čir na želucu i rak želuca.

Ispitivanja na ispitnoj epruveti pokazala su da ekstra devičansko maslinovo ulje deluje protiv osam vrsta ove bakterije od kojih su tri otporne na antibiotike  (48).

Istraživanje kod ljudi pokazalo je da 30 grama ekstra devičanskog maslinovog ulja može ukloniti infekciju Helicobacter pylori u 10-40% ljudi u samo 2 sedmice (49).

ZAKLJUČAK:
Ekstra devičansko maslinovo ulje ima antibakterijska svojstva, a pokazalo se da je naročito delotvorno protiv Helicobacter pylori, vrste bakterija koje izazivaju čir na želucu i rak želuca.

PROVERITE DA LI JE HLADNI CEĐENO MASLINOVO ULJE KOJE KORISTITE U ISHRANI , ZAISTA HLADNO CEĐENO MASLINOVO ULJE

Isistirajte na dobrom, kvalitetnom - i pravom, hladnoceđenom maslinovom ulju.

Ekstra djevičansko, hladno ceđeno,  maslinovo ulje jedini je tip koji sadrži sve antioksidante i bioaktivne sastojke. To je jedino maslinovo ulje koje preporučujemo.

Ali čak i tako, na tržištu maslinova ulja postoji mnogo prevara, a mnoga ulja koja imaju "ekstra djevičansku" oznaku su razređena s drugim rafiniranim uljima.

Stoga istražujte i pobrinite se da zapravo dobijate pravo, hladno ceđeno, prvo ceđeno, ekstra devičansko maslinovo ulje.

Na kraju možemo zaključiti da, hladno ceđeno, kvalitetno ekstra devičansko maslinovo ulje je super zdravo.

Možemo reći da je hladno ceđeno maslinovo ulje -  najzdravija mast na planeti.

Nutricionistički članak koji se temelji na dokazima naših stručnjaka u Authority Nutritionu.

Written by Joe Leech, MS on 

No comments:

Post a Comment