Bogato, lepo i mirisno maslinovo ulje slično je vinu - ukus
je stvar ličnih ukusa.
Mnoge varijable prilikom proizvodnje daju
dramatične razlike u boji, aromi i ukusu maslinovog ulja.
Na ukus i aromu maslinovog ulja utiču:
- Vrste maslina
- Geografski položaj i zemljište na kome se gaje masline
- Spoljni faktori i vreme tokom vegetacije
- Zrelost maslina
- Vreme sakupljanja maslina
- Metoda branja
- Dužina vremena između branja i presanja (mlevenja)
- Tehnika presanja (mlevenja)
- Metode pakovanja i skladištenja
Međunarodno
veće za maslinovo ulje (IOOC) postavlja standarde kvaliteta koje većina zemalja
koje proizvode maslinovo ulje koristi, osim USA.
Kada
kupujete maslinovo ulje, videćete sorte iz celog sveta. Većina maslinovog ulja na svetskom tržištu proizvedena je od maslina iz Španije, Italije i Grčke, ali i druga područja,
uključujući Francusku, Hrvatsku i Kaliforniju, takođe su se priključila
proizvođačima.
Evo šta
trebate znati o maslinovom ulju i geografiji:
Špansko
maslinovo ulje je obično zlatno žuto s voćnim ukusom. Španija proizvodi oko 45
posto svetske ponude maslina.
Italijansko
maslinovo ulje često je tamno zeleno i ima biljni miris i travnati ukus.
Italija proizvede oko 20 posto svetskih maslina.
Grčko
maslinovo ulje ima snažan ukus i miris, gusto je i zeleno. Grčka proizvodi oko
13 posto svetske ponude maslina.
Francusko
maslinovo ulje obično ima bledu žutu boju i ima blaži ukus od drugih sorti.
Kalifornijsko
maslinovo ulje je svetle boje i ukusa, s malo voćnog okusa.
Veliki
proizvođači često mešaju masiline iz drugih zemalja da bi proizveli određenu vrstu ulja. Takođe,
proizvođači kombinuju masline iz
različitih krajeva iste zemlje.
Mešanje maslina različitog geografskog porekla proizvođači rade jer zemlja nema dovoljno maslina,a ima veliku potražnju i naravno, ekonomičnije je...
Mešanje maslina različitog geografskog porekla proizvođači rade jer zemlja nema dovoljno maslina,a ima veliku potražnju i naravno, ekonomičnije je...
S druge strane, neki prizvođači koriste za proizvodnju ulja, masline sa samo jednog, specifičnog podneblja. Ta ulja su poznata i prepoznatljiva po svom jedinstvenom ukusu.
Vrhunsko maslinovo ulje je creme della creme u rangiranju maslinovog ulja.
Vrhunsko ulje je proizvedeno korišćenjem maslina iz samo jednog maslinjaka.
To su
obično ručno sakupljane masline, odmah presane i flaširane po završetku
mlevenja.
Ovakav
način donosi specifičan ukus, ali za to bi trebalo izdvojiti i više novca.
Devičanska
maslinova ulja
Na
vrhu klase devičanskih (hladno ceđenih) maslinovih ulja je EKSTRA DEVIČANSKO.
Njega
sledi devičansko maslinovo ulje.
Razlika
između ova dva tipa ulja može biti samu u pola procenta kiselosti. Ali je to
dovoljna razlika da imamo dobro i izvanredno maslinovo ulje.
Premijum
ekstra devičansko (Premium extra-virgin olive oil) maslinovo ulje je najfinije
zahvaljujući ekstremno niskoj kiselosti (manjoj od 0,225 %).
Njega
je najbolje (i najkorisnije za organizam) koristiti za salate, prelive hleba
(paksimadi ili brusketa) i prelive, kao bi uživali u aromi i ukusu.
Ekstradevičansko
maslinovo ulje (Extra Virgin Olive Oil) ima voćni ukus i može biti od žute do
zelene boje. U prinicipu, snažnija boja – snažniji ukus.
IOOC regulatorno telo kaže da ekstra devičansko hladno ceđeno maslinovo ulje mora biti manje od 0,8% kiselosti.
Kao i Premijum tako i Ekstradevičansko je najbolje koristiti za salate, prelive, ili dodatak na kraju kuvanja čorbi, ako želite da uživate u ukusu.
IOOC regulatorno telo kaže da ekstra devičansko hladno ceđeno maslinovo ulje mora biti manje od 0,8% kiselosti.
Kao i Premijum tako i Ekstradevičansko je najbolje koristiti za salate, prelive, ili dodatak na kraju kuvanja čorbi, ako želite da uživate u ukusu.
Fino devičansko
maslinovo ulje (Fine Virgin Olive Oil) mora imati “dobar ukus“ i kiselost manju od 1,5%. Fino devičasnko
maslinovo ulje je jeftinije od ekstra devičanskog i može se koristiti za
salate.
Devičansko
maslinovo ulje (Virgin Olive Oil) mora imati “dobar ukus“ i kiselost manju od
2%. Kao i druga devičanska ulja ne sme imati u sebi prerađena ulja. Devičansko
maslinovo ulje je dobro za kuvanje, a ako niste izbirljivi može se koristiti i
za salate.
Polufino
devičansko maslinovo ulje (Semifine Virgin Olive Oil) mora imati kiselost ne veću od 3,3 procenta.
Dobro je za kuvanje, ali nema dovoljno dobar ukus da bi ga koristili nekuvano.
Ulja
nižeg kvaliteta
Neke
maslinovog ulja dodatno se prerađuju nakon prvog presovanja.
Ove
tri vrste ulja više ne mogu nositi naslov "devičanska".
Kada
se devičanska ulja ne uklapaju u ljudsku potrošnju (zbog lošeg ukusa, visine
kiselosti veće od 3,3 posto ili neprijatnog ukusa), šalju se u fabriku za
preradu gde postaju "rafinisana maslinova ulja". Tamo prolaze kroz
obradu s agensima koji mogu uključivati toplinu,
hemikalije i / ili filtriranje.
Ova
rafinisana maslinovla ulja postaju čista, bez mirisa i bez okusa i imaju
kiselost od 0,3 posto ili manje, što im daje dug životni vek (samo rafinisana
maslinovsa ulja). Rafinisana maslinova ulja se obično mešaju s devičanskim
uljima, koriste se u kuvanju, ili se koriste za hranu koja je označena
"pakovano u maslinovom ulju" packed in olive oil.
Sadašnja
kategorija "maslinovog ulja" nazivana je "čistim maslinovim
uljem" (Pure Olive Oil). Danas, ulja u ovoj klasifikaciji Pure Olive Oil (čisto maslinovo ulje) su mešavina rafinisanog maslinovog ulja i devičanskog maslinovog ulja.
Devičansko
ulje (Virgi Olive Oil) koje se dodaje u malim količinama, u ovom slučaju, daje aromu i ukus konačnog proizvoda,
koji može imati visinu kiselosti od najviše 1,5 posto. U većini slučajeva ulja
ove kategorije sadrže oko 85 posto rafinisanog ulja i 15 posto devičanskog ili
ekstra devičanskog ulja. Ova vrsta "maslinovog ulja" podnosi visoke
temperature veoma dobro.
"Maslinovo
ulje" (Olive pomace oil) je napravljeno od paste maslina i koštica koje su smrvljene,
u centrifugi nakon što su masline presane (samlevene) i mešavina ulje-voda je
ekstrakovan. Maslinovo ulje može se tretirati toplinom i hemikalijama za
ekstrakciju dodatnog ulja (oko 10 posto izvorne količine ulja na masline).
Njegova kiselost ne sme biti veća od 1,5 posto.
Devičansko
ulje (Virgin oil) se može dodati u ulje Pomace, da bi imalo bolju boju i okus.
Maslinovo ulje je jestivo, ali ne može nositi naziv "maslinovo ulje".
Ovo ulje se najčešće koristi u komercijane svrhe i retko se vidi na policama
prodavnica na zapadu (ali ga kod nas ima dosta).
Ostala
ulja od maslina
Ponekad
kuvari ne žele puni ukus maslinovog ulja ili im je potrebno dodatni ukus.
Proizvođači ulja su za ove potrebe reagovali stvaranjem LITE (blago) maslinovog ulja i aromatizovanih ulja.
" Blago maslinovo ulje" također se naziva "lagano" ili "blago"
ulje. Ova ulja su prošla veoma fine procese filtracije kako bi se uklonio veći
deo prirodne boje, arome i okusa. To ih čini prikladnim za kuvanje ili pečenje
u receptima u kojima nije potreban voćni ukus masline.
Uz
"ekstra devičansko maslinovo ulje", "devičansko maslinovo
ulje" i "maslinovo ulje" mogu se upotrebiti i termini
"lite", "light" i "blaga".
U ovom
slučaju, "lite" ili "light" ne odnose se na sadržaj masti.
Ova ulja sadrže istu količinu masnoća i kalorija kao i bilo koje drugo
maslinovo ulje (oko 13 grama masti i 120 kalorija na jednu kašiku).
Razvrstavanje se odnosi na svetliju boju i okus ulja.
Želite
li ulje obogaćeno s više ukusa?
Neki
proizvođači proizvode visokokvalitetna maslinova ulja dodavanjem slatkih ili jake
sastojake, kao što su začini, biljke, povrće ili citrusa.
Ulja s
ukusom slabijeg kvaliteta sadrže ove sastojke.
Komercijalno
pripremljena aromatizovana ulja obično su sigurna za dugotrajno držanje i
upotrebu, ali domaća nisu.
Ako ste
rešili da pravite domaća ulja s ukusom, napravite samo male količine koje
možete koristiti u roku od nekoliko dana i uvek ih stavite u frižider kako
biste sprečili razvoj potencijalno štetnih bakterija.
Samo
ulje ne podržava rast bakterija, ali vlaga i hranjive tvari u svežim biljkama, belom
luku, suvom paradajzu ili ljuskama od limuna, doprinose razvoju bakterija.
Boja
maslinovog ulja
Zelena
boja maslinovog ulja dolazi od nezrelih maslina koje daju blago gorak, baršunast
ukus.
Emerald
zelena ulja imaju voćne, travnate ukuse koji dominiraju hranom u kojoj ih
koristite.
Ova ulja su izvrsna u kombinaciji sa hranom koja je neutralna i
dopušta da se igrate sa sjajnim ukusima. Možete dodati zeleno maslinovo ulje, sa
veoma začinjenom hranom, njihovi se ukusi fino dopunjuju.
Maslinova
ulja koja imaju žuto-zlatnu boju dobijaju
se presanjem zrelih maslina.
Masline
menjaju boju od zelene preko plavkasto-ljubičaste do crne, kako sazrevaju.
Ulje
od zrelih maslina imaju blaži, glatki, ukus bez gorčine. Ova su ulja savršena
za hranu s suptilnim ukusima, jer nežan ukus zrelog maslinovog ulja neće zaseniti
hranu blagog ukusa.
Maslinovo ulje ima trok trajanja 2 godine. Treba ga čuvati u staklenim bocama, na tamnom i hladnom mestu.
No comments:
Post a Comment